unRAID som server hemma

Sitter du i planerna på att bygga en NAS så är unRAID ett mycket bra alternativ för dig som vill kunna blanda olika stora diskar och kunna lägga till fler i efterhand.

Vad är unRAID?

unRAID är en installation som bygger på freeBSD och som är lite mer än bara en NAS. Det är dock inte gratis $59 för upp till 6 diskar, $89 upp till 12 och $129 upp till 25. En 30 dagars trial för 3 diskar finns.

unRAID löser ett vanligt problem man har på andra raids eller på ZFS:

  • Du kan inte ta bort eller lägga till diskar.
  • Alla diskar måste vara lika stora eller du kan bara utnyttja lika mycket på varje disk.

unRaid har löst detta på ett annat vis, man lägger till diskar i valfri storlek. Sen skapar du shares, t.ex. Serier. När du sen laddar upp filer till den utdelningen så delar unRAID upp dem på alla diskar efter ett par regler. Den kommer att skapa en mapp som heter Serier på alla diskar och dela upp filerna där emellan. Detta gör att diskarna kan vara av olika storlek och att om en disk rasar så har du allt innehåll kvar på resterade diskar.

Själva underhållet av unRAID är väldigt  fritt, du kan manuellt gå in och flytta data mellan diskar för att exempelvis kunna ta bort en gammal liten disk och ersätta den med en ny större.

user-shares-distribution-policies1

Paritetsdisk

unRAID kan också ha en paritetsdisk, den måste vara lika stor eller större än den största disken du tänker ha. Med en Paritetsdisk så kan du förlora en disk och återskapa dess innehåll på en ny disk. Du kommer dock inte kunna utnyttja paritetsdisken till att lagra data. Du kan lägga till en paritetsdisk i efterhand för att öka säkerheten om du inte har en över när du sätter upp raiden.

output_icewca1

Cache

unRAID är inte jättesnabbt om man jämför med andra raids o ZFS som delar upp belastningen på flera diskar så skriver unRAID på en disk åt gången. Däremot så kan man ha cachediskar, förslagsvis på en SSD. unRAID kommer då att mellanlagra allt som läggs till på denna cache för att vid senare tillfälle flytta in dem på den långsammare arrayen. Förslagsvis så har man två SSD som är speglade som cache för att ha maximal säkerhet för att inget försvinner.

output_uvdign

Bitröta

unRAID har sämre säkerhet mot bitröta, se artikeln om ZFS. Det finns dock plugins som kan sköta detta vid sidan av som går igenom filerna och skapar checksums.

Docker

Docker stöds, vilket är små linuxapplikationer som t.ex. Filezilla, Plex (!), crashplan, apache, mySQL, zoneminder  o.s.v. Filezilla fungerar ypperligt, du har en remote desktop via browsern till den.

Virtual machines

Räcker inte Docker så har unRAID har mycket bra stöd för att kunna köra virtuella maskiner, du kan till o med köra den som en extra speldator. (Moderkort och CPUn måste stödja det)

Sammanfattningsvis:

Plus

  • Du kan blanda diskar som du vill.
  • Du kan lägga till och ta bort diskar utan problem.
  • Du kan köra virtuella maskiner och Docker appar.

Minus

  • Inte fullt lika snabb diskaccess som raids.
  • Skyddet mot bitröta är inte lika bra som ZFS.
  • Kostar en slant.

Läs mer på https://lime-technology.com/

Hoppas detta kan vara till nån hjälp, jag har själv bytt från nas4Free till unRAID just för att det är så mycket enklare att uppgradera diskar och att jag vill kunna köra virtuella maskiner.

nas-1024x364

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.